Utgår du från felaktig data?

Data är en kritisk punkt i datadriven marknadsföring och grunden för digital analys, mätning och alla KPI:er. Men hur korrekt är egentligen datan som du följer upp och fattar dina beslut kring? I det här inlägget vill vi uppmuntra alla läsare till att lyfta blicken och vara mer kritiska till datan ni handskas med. 

Precis som en av våra experter skrev, angående datadrivet beslutsfattande, så tar man ofta fram data för att visualisera insikter men även för att fatta beslut kring. Men om hälften av den data du samlar in är felaktig så kan du kallt räkna med att dina beslut blir lika felaktiga.

Vägen till att arbeta med datadriven marknadsföring är inte alltid spikrak och kan kräva lite mer expertis inom både analys och utveckling, vilket alla företag inte har inhouse. Men oavsett var du ligger på skalan mellan digital nybörjare och veteran så har du möjlighet att snabbt vässa dina digitala kunskaper.

Fatta rätt beslut från början med några enkla tips på vägen.

Var källkritisk inför data

Att backa upp argument med data är ett gammalt beprövat retorik-knep som används alltför ofta utan att bli ifrågasatt. I vårt datasamhälle råder det inte heller någon brist på data. Det är snarare tvärtom, att företag idag måste begränsa sig för att datan inte ska bli övermäktig att hantera.

Det är alltför ofta som beslut baseras på data från källor utan att dessa viktiga frågor ställs:

1. Är datan relevant för uppgiften?

Det finns kanske annan data som är mer relevant att mäta för att kunna fatta rätt beslut? Ta ett kliv tillbaka och tänk igenom en gång extra.

2. Är källan trovärdig?

Wikipedia som källa gills inte. En trovärdig källa till din data är A och O. Källan ifråga kan både vara extern och intern, det viktiga är bara att man är medveten om källans potentiella fällor i form av felmarginal. Exempelvis kan ditt Google Analytics-konto innehålla mindre felaktigheter.

3. Används datan objektivt?

Vem är det som presenterar datan och vad är målet med mötet? Används datan på ett relevant sätt eller är det bara ett sätt att övertyga interna intressenter? Fall inte för interna marknadsföringsknep, utan försök att hålla dig objektiv. All data är inte bra data.

Sammanfattningsvis, nästa gång du sitter i ett möte och får se en dataslide, var källkritisk och ställ både en och två frågor kring hur datan blivit inhämtad, hur den använts, vem som presenterar datan och varför den är relevant. I slutändan är detta skillnaden mellan datadrivet beslutsfattande och glädjekalkyler.

Identifiera mätfel och validera datan

I Analys-teamet på Anegy gör vi ofta digitala audits av företag. Lika ofta upptäcker vi mätfel i företags digitala uppsättning. Frågan är inte om datan är 100% korrekt, något som kan vara svårt beroende på mängden data, frågan är bara om du har gjort allt du kan för minska eventuella felaktigheter. Gör därför en genomgång av din digitala närvaro och säkerställ så att datan är korrekt och inte samlas in på tveksamma sätt. Det sistnämnda är något vi ofta ser, t.ex. att personally identifiable information (PII) samlas in i Analytics-konto på felaktiga sätt, ett misstag som kan bli väldigt dyrt såhär i GDPR-tider.

Visualisera datan

En båt utan roder hamnar sällan i hamn – samma princip gäller för era företagsmål. Vad har ni för mål? Hur följer ni upp dem? Och hur gör ni det enkelt och lättbegripligt för andra att förstå dem? Genom att visualisera data på ett snyggt och pedagogiskt sätt kommer datan per automatik hållas i åtanke. Dessutom kan kanske du, eller din digitala analytiker, inte alltid vara på plats i alla möten. Då är dashboards ett utmärkt sätt att dela och visualisera data, för att hjälpa ditt företag internt med beslutsfattande.

Via Google Data Studio kan du enkelt och smidigt visualisera data. Spana gärna in vår guide “5 tips när du skapar dashboards“.

Har du några frågor eller funderingar? Tveka inte att kontakta några av våra digitala experter! 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *