Så använder du din egen data i annonsering!

Vi har alla hört att vi ska använda vår egen data i annonsering, men det är sällan någon förklarar hur du ska tänka, vad som är din egen data och hur du använder den. I det här inlägget kommer vi ge några tips på vägen till att utnyttja det du vet, för att göra resultatet av din annonsering bättre.

När man pratar om sina egna datakällor är det svårt att inte nämna DMP (Data Management Platform) där data sugs in, hanteras och sorteras på ett sätt som kan utnyttjas av marknadsförare. En DMP ser som en helig graal inom digital marknadsföring, och missförstå oss inte – vi tycker också att det är ett alldeles fantastiskt system, men det finns dock en hel del du kan göra för att använda din egen data utan en DMP, och det är det vi på Anegy tänkte ta upp!

Vad är min egen data och varför ska jag använda den?

Din egen data är egentligen all tillgänglig förstahandsdata som du har tillgång till. Det kan vara CRM-data, webbdata, annonsdata eller annan data du äger själv. Det finns flera syften till att använda din egen data, å ena sidan kan en detaljist annonsera särskilda erbjudanden mot sina befintliga kunder för merförsäljning eller cross-sell, men det går också att använda det i mer nykundsinriktade aktiviteter genom att skapa lookalikes, eller kopior på din befintliga målgrupp. För prospects, när nykundsförsäljning är viktigaste målet, uteslut de som redan handlat av dig – då slipper du lägga pengar på att annonsera samma produkt till de som redan köpt den.

Hur gör jag?

Här gäller det att börja med att fastställa vilka datakällor du har att jobba med – och sedan är det lite ihopkoppling, av systemen som gäller. Hela Google-suiten är kompatibel med varandra och kan använda samma målgrupper.

Google analytics: Med hjälp av User ID, som kopplas samman med Googles Client ID får du möjlighet att matcha dina befintliga kunder som webbanvändare, och kan då äntligen följa användaren över olika enheter, så länge det går att identifiera sig på din sajt genom en inloggning. På det här sättet tillför du information till webbdatan, och gör då också att målgrupperna du skapar i Google Analytics och skickar till andra system kan få ett ytterligare lager.

Adwords: Adwords kan kopplas ihop med Google Analytics utan problem, och sedan kan du skapa målgrupper baserat på din sajtdata och skicka in den direkt till Adwords. I Adwords kan du också ladda upp emaillistor att använda i särskilda kampanjer i sök för att prioritera upp eller ner buden beroende på målgrupp.

DBM och DCM: Sitter du med Google Analytics 360 och hela doubleclick-suiten kan du även koppla samman DBM och DCM med Google Analytics. Då kan du även skapa målgrupper av användare på din sajt och skicka den datan till DBM att utnyttja i de programmatiska köpen. Finns inte det heter lösningen retargetingpixel, som du lägger på sajten för att skapa målgrupper baserat på vilka sidor som besökts. Det är inte lika bra som en Google Analytics-koppling, men det får fungera om ni inte har något annat.

Youtube: Youtube kan använda samma listor som Adwords om det köps däri, eller samma som DBM om det köps programmatiskt.

Facebook: Facebook är ju som bekant lite svårt att koppla ihop med andra system, och lösningen här är återigen en pixel. Men den kan du skapa målgrupper baserat på besöks-, mål- eller transaktionsdata från din sajt. Dessutom finns möjligheten att ladda upp listor med mailadress, telefonnummer och/eller namn till Facebook Ad manager. Listorna hashas innan uppladdningen så att Facebook inte får ta del av uppgifterna i listan, och matchas anonymt mot Facebooks egna användare (listan behöver ha minst 100 rader som matchats för att kunna användas, och vanligen är matchningsgraden 60-80%). Dessa listor kan du sedan kombinera med Facebooks målgrupper, skapa lookalikes (de 1-10% av befolkningen som mest liknar din lista). Helst vill man ju förstås ha en mer realtidsuppdatering av sina listor, och då finns också möjligheten att skapa en API-koppling mellan Facebook och ditt CRM-system, då sker matchning på samma sätt, men uppladdningen kan ställas in att göras varje timme, dag eller vecka.

Lär dig av din data!

När du väl har datan inne i systemen vill man ju också kunna lära sig av den. Hur skiljer sig dina kunder mot folk i allmänhet? Är det något du kan använda i din kommunikation? Det här är det viktigaste, oavsett budget eller kanaler så vill du ju också få insikter i vilka det är du har att göra med. Det kan nämligen också hjälpa dig med hur och var du väljer att kommunicera oavsett om du kan använda dina datakällor eller inte. I både Adwords och Facebook finns en Audience Manager där du kan få insikter kring hur din målgrupp skiljer sig från majoriteten i Sverige, eller Facebooks egna användare. Jobbar du med User ID vet du säkert redan all information du kan få ut.

Att tänka på.

Det här området är stort och möjligheterna likaså, och som du förstår av det här inlägget finns det en hel del du kan göra även om du inte har en DMP. Det en DMP dock gör är att den samlar alla datakällor som du här i min instruktion bara får som enskilda öar. När all annonsering, sajtoperimering och kundkommunikation går genom ett system istället för 5-10 olika, har man mycket större möjlighet att kunna följa, planera och göra tester i kundresan. Så sammanfattningsvis, om du inte riktigt är redo för en DMP, så hjälper mina tips en bra bit på vägen!

Kontakta gärna någon av Anegys digitala experter om du önskar mer tips och rådgivning om hur ni ska använda er egen data på bästa sätt.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *