Wincher – SEO:arens 3 favoritfunktioner

Att sökordsmonitorera är en viktig del av SEO-arbetet. Det finns flera olika verktyg ute på marknaden i olika prisklasser. I det här blogginlägget kommer vi titta närmare på en av dem – nämligen Wincher och dess 3 viktigaste funktioner för dig som arbetar med SEO.

Vad är sökordsmonitorering?

Innan vi går in på några av Winchers funktioner, låt oss först förklara vad sökordsmonitorering är. Sökordsmonitorering, eller rank tracking på engelska, är när du trackar och övervakar hur din domän placerar sig på olika sökord i sökmotorer som Google. Till hjälp för att sökordsmonitorera finns olika verktyg som till exempel Wincher, SEMrush, RankTracker och AccuRanker. Verktygen kan hjälpa dig hålla koll på ranking och följa din webbsidas utveckling över tid.

Varför behöver man sökordsmonitorera?

Låt oss presentera 4 olika anledningar till varför det är viktigt att sökordsmonitorera när du arbetar med sökmotoroptimering (SEO).

 1. För att veta hur och att du rankar på dina sökord.
  Om du inte har någon aning om hur din webbsida rankar så är det svårt att veta om SEO-arbetet har gett resultat. Genom att sökordsmonitorera så kan ni också hålla koll på att ni rankar på era sökord.
 2. Sökordsmonitorering är viktigt för att kunna utvärdera sitt SEO-arbete.
  Föreställ dig att du till exempel har gjort ändringar på din webbsida eller kanske publicerat artiklar som är optimerade mot specifika sökord. Då är det viktigt att kunna utvärdera om arbetet har gett goda resultat så att du vet att du är på rätt väg med ditt arbete.
 3. Upptäcka plötsliga förändringar i ranking.
  Med ett verktyg som Wincher så blir det lättare att upptäcka plötsliga förändringar i positioner i det organiska sökresultatet. Du kan till exempel snabbt upptäcka om ni försvunnit helt från det organiska söket på ett sökord, eller om ni tappat flera positioner efter att man gjort förändringar i innehållet eller implementerat en teknisk förändring på webbsidan.
 4. Att sökordsmonitorera är en förutsättning för att lyckas med SEO.
  Använder ni inte något verktyg i dagsläget så rekommenderar vi starkt att skapa ett konto hos Wincher eller något annat liknande verktyg för att få mer kontroll över ert SEO-arbete.

1. Winchers dashboard för sökordsmonitorering

I Winchers funktion Dashboard kan du enkelt följa upp på och tracka hur du rankar i Googles organiska sökresultat på utvalda sökord. Efter att du gjort din sökordsanalys kan du lägga till sökord en för en eller importera i bulk med hjälp av en csv-fil.

Under Dashboard får du bland annat information om vilken sida du rankar med, vilken placering webbsidan har på ett sökord, vilken sökvolym sökordet har samt uppskattad mängd organisk trafik som du uppskattar få från sökordet. Du kan även se hur trenden sett ut den senaste tiden. Det vill säga om du har tappat placeringar eller klättrat under de senaste veckorna, månaderna eller åren.

Genom att klicka på ett sökord i tabellen får du mer detaljerad information om hur trenden sett ut under rankingperioden. Vilket också gör det enklare att sökordsmonitorera och utvärdera!

Använd wincher för sökordsmonitorering

Sortera dina sökord i grupper

Under Dashboard i Wincher kan du även välja att skapa sökordsgrupper. Genom att gruppera olika sökord efter kategorier och tjänster kan du sortera dem så att det blir enklare för dig att följa upp på hur din webbsida rankar inom olika områden. Ett annat sätt är att samla alla högprioriterade sökord som för dig är viktigt att ranka högt på i en och samma grupp. Då blir jobbet att analysera och utvärdera ditt SEO-arbete enklare!

Tips! I Winchers dashboard-funktion kan du också upptäcka sökordskannibalisering. Det vill säga att du råkat optimera flera sidor mot samma sökord, vilket leder till intern konkurrens i Googles organiska sökresultat.

I kolumnen “Bästa sida” ser du vilken sida som rankar bäst. Om det är flera sidor som rankar på samma sökord så kommer det synas en siffra till höger. Klicka på siffran för att se vilka sidor som konkurrerar med varandra.

Vi visar funktionen hur du sorterar i grupper

2. Winchers funktion Sökordsanalys

Vet du inte riktigt vilka sökord du vill tracka eller vill du hitta fler? Då är Winchers funktion Sökordsanalys ett bra verktyg där du får förslag på sökord att tracka. Du kan även hitta sökord där du redan rankar men där det finns potential att ranka ännu bättre.

I listan som Wincher visar dig får du förslag på sökord att lägga till i din sökordslista under Dashboard och du lägger enkelt till sökordet med ett klick. I kolumnen Hittad ser du om din webbsida rankat till exempel i topp 50, topp 20 eller topp 10 någon gång under de senaste 12 månaderna. I övriga kolumner får du information om sökvolymen för sökordet och om du annonserar på Google kan du även få en uppfattning om hur konkurrensen ser ut i det betalda söket.

Funktionen sökordsanalys erbjuder även några filtreringsmöjligheter. Där du bland annat kan välja om du endast är intresserade av att se förslag på sökord där din webbsida setts ranka i topp 10 eller om du är intresserade av att se förslag på long tail, det vill säga längre sökord som består av flera ord.

Sortera på long-tail i Wincher

3. Håll koll på konkurrenterna

Passa på att lära dig av dina konkurrenter för att ta ditt SEO-arbete till nästa nivå. Winchers Konkurrenter är en riktigt bra funktion där du har möjlighet att jämföra din webbsidas ranking med andra domäner. Vilket kan komma väl till pass när du ska göra en konkurrentanalys.

Lägg till de konkurrenter du vill hålla ett extra öga på och som du ofta får kämpa mot i Googles organiska sökresultat. Funktionen hjälper dig jämföra genomsnittlig position med andra domäner på de sökord du lagt till under Dashboard. Du kan också jämföra antalet första placeringar och pinpointa vilken domän som presterar bäst i SERP:en bland dina konkurrenter.

En annan bra grej med denna funktion är att Wincher skickar notiser till din mail när du gått förbi en eller flera konkurrenter i sökresultaten, eller när en konkurrent har gått om din domän.

Vill du komma igång med Wincher?

Om du ännu inte sökordsmonitorerar så är vår rekommendation att direkt sätta upp ett konto i valfritt verktyg för att få bättre koll på hur din webbsida presterar inom SEO och för att kunna utvärdera ditt arbete.

Vill du ha hjälp med att komma igång med Wincher eller annat verktyg? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Vill du ha en gratis guide i
tracking med GTM?

Fyll i dina uppgifter så skickar vi en guide med våra bästa tips. 

Nyhet! Webinars

Läs mer och boka kommande tillfällen!

BEST BLOG 2020

Blog of the year - Anegy.se. Young Marketing Professional of the year, Sabine Ljunggren.