7 SEO-plugins för WordPress

WordPress är ett av de vanligaste och mest populära CMS (Content Management Systems) på marknaden. Och det är inte så konstigt. Det är både användarvänligt och gratis, men när det kommer till SEO behöver WordPress en hjälpande hand för att arbetet med SEO ska gå så smidigt som möjligt.

Det är här SEO-plugins för WordPress kommer in i bilden. Även fast ett SEO-plugin inte gör SEO-jobbet åt dig så kommer det underlätta arbetet – det kan jag lova!

I det här blogginlägget har jag samlat några av mina mest använda SEO-plugin för WordPress som hjälper dig med olika saker som påverkar SEO för en webbplats. Det vill säga innehåll, prestanda, länkar, bilder mm. 

Kom ihåg att det finns mängder med plugins på marknaden och det är viktigt att du inte installerar flera SEO-plugin i WordPress som gör samma sak. Jag har därför gjort ett urval av 7 SEO-plugins för WordPress med olika funktionalitet. Det är med andra ord fritt fram att installera alla utan att oroa dig om någon överlappar och stör funktionaliteten. 

1. Yoast SEO

Alla som någon gång har kommit i kontakt med SEO-plugins för WordPress har garanterat stött på Yoast SEO. Och med all rätt. Yoast SEO är ett allt-i-ett plugin som hjälper dig med grunderna i SEO. Med hjälp av verktyget kan du till exempel: 

 • Optimera din meta titel och meta beskrivning
 • Få en sidanalys av hur väl ditt innehåll lever upp till SEO standard
 • Generera en sitemap

yoast seo wordpress plugin

Pris: Gratis (Premium 89 Euro)
Installera: Yoast SEO

2. Compress JPEG & PNG images

När vi pratar om att optimera en sidas innehåll för sökmotorer så syftar vi inte enbart på textinnehåll, utan även på bilder. Stora tunga bilder kan nämligen påverka sidans laddningstid till det sämre. Och eftersom laddningstid är en av de mest grundläggande ranking faktorerna som Google tar hänsyn till vill vi inte att onödigt stora bilder ska försämra våra förutsättningar. 

En tumregel är att en bild inte behöver vara tyngre än 100 kb. Detta SEO-plugin hjälper dig att komprimera bilder som du laddar upp på din webbplats. Som namnet avslöjar fungerar det utmärkt för både JPEG och PNG.

komprimera bilder wordpress plugin

Pris: Gratis (upp till 500 bilder per månad)
Installera: Compress JPEG & PNG images

3. Schema – All In One Schema Rich Snippets

När det kommer till sökresultatet så vill vi inte bara ranka på topp, utan vi vill även ta upp så mycket av utrymmen. Det är här rich snippets kommer in i bilden. Med hjälp av strukturerad data, närmare bestämt Schema.org, kan vi mappa upp vilken typ av innehåll som vi har på vår webbplats t.ex. recept, event, videos, artiklar eller frågor och svar. På så sätt får Google en bättre förståelse och kan presentera det innehållet i sökresultatet på ett så användarvänligt sätt som möjligt. 

Strukturerad data brukar implementeras direkt i koden, men med detta SEO-plugin kan du börja mappa upp följande typer av innehåll direkt i WordPress utan att röra koden.

 • Recensioner
 • Event
 • Personer
 • Produkter
 • Recept
 • Appar
 • Videos
 • Artiklar 

schema wordpress plugin

Pris: Gratis
Installera: Schema – All In One Schema Rich Snippets

4. Broken Link Checker

Finns det något som är så irriterande som att klicka på en länk och hamna på en 404-sida? Brutna interna länkar bidrar till en sämre användarupplevelse, något som även Google uppmärksammar.

Se därför till att alla interna länkar fungerar som de ska med hjälp av detta smidiga SEO-plugin. Broken Link Checker listar tydligt vilka URL:er som är 404:or så att du snabbt kan rätta till länken till en annan relevant och aktiv sida istället.

broken link checker wordpress plugin

Pris: Gratis
Installera: Broken Link Checker

5. Redirection

Behöver ni ändra URL:en på en redan befintlig sida? Eller behöver ni avpublicera en inaktuell sida? Kom ihåg att alltid sätta en 301-redirect till en ny sida. Detta är extra viktigt när det gäller sidor som externa sidor länkar till er, eftersom de genererar inlänkar till er webbplats. Om inlänkarna landar på en 404:a förlorar ni länkkraften. 

Och det vill ni inte, eller hur?

Redirection är ett smidigt SEO-plugin för WordPress där ni skriver in er gamla URL och sedan vilken URL den trafiken nu istället ska hänvisas till. 

Nyfiken på om ni har inlänkar som går till 404:or? Det finns flera verktyg som visar en överskådlig data om er länkprofil om huruvida ni har brutna inlänkar. Min personliga favorit är AHREFS

redirection wordpress plugin

Pris: Gratis
Installera: Redirection

6. Autoptimize

När det kommer till laddningstid kan det ofta finnas flera bovar i dramat. Detta SEO-plugin för WordPress hjälper dig med de tekniska bitarna som du annars behöver be utvecklarna om hjälp med. 

Autoptimize hjälper dig aggregera, minifiera och cacha både skript och styling, men också minifiera HTML. Verktyget hjälper dig även implementera “lazy load” bilder, optimera Google-teckensnitt och mycket mer. Allt detta förbättrar laddningstiden och inte minst användarupplevelsen på din webbplats.  

autoptimize wordpress plugin

Pris: Gratis
Installera: Autoptimze

7. MonsterInsights

Sist men inte minst vill jag tips om ett SEO-plugin som hjälper er analysera hur ert SEO-arbete presterar. Detta kraftfulla SEO-plugin ger dig en light version av er Google Analytics data rakt i WordPress. Deras pedagogiska dashboard är ett smidigt och användarvänligt sätt att få en daglig inblick i viktiga KPI:er utan att behöva logga in Google Analytics. Men med det sagt rekommenderar jag alltid att ta en närmare titt och djupdyka i Google Analytics när något i datan får er att höja på ögonbrynen.

monster insights wordpress plugin

Pris: Gratis (Plus konto 99.50 USD)
Installera: MonsterInsights

Fler tips på SEO-verktyg?

Nyfiken på att lära dig mer om fler SEO-verktyg? Här nedan hittar du fyra andra blogginlägg som jag tror att du skulle gilla.


Sabine Ljunggren

Sabine Ljunggren
Head of SEO

Vill du ha en gratis guide i
tracking med GTM?

Fyll i dina uppgifter så skickar vi en guide med våra bästa tips. 

Nyhet! Webinars

Läs mer och boka kommande tillfällen!

BEST BLOG 2020

Blog of the year - Anegy.se. Young Marketing Professional of the year, Sabine Ljunggren.