Pagespeed – 5 verktyg som ger dig bättre koll

Visste du att pagespeed är den tredje största rankningfaktorn för Google? Trots det är det väldigt många sidor som har alldeles för lång laddningstid. Här finns det stor potential för din webbsida att klättra högre upp i Google sök om du optimerar den rätt. Som tur är finns det flera verktyg som hjälper dig kontrollera hur din sida presterar. I det här inlägget tipsar vi om 5 verktyg som ger dig bättre koll på din pagespeed, eller sidladdningshastighet som det också heter.

Dålig pagespeed är en konverteringsdödare

Enligt Google ger vi en sida 3 sekunder att ladda innan vi tappar tålamodet och lämnar. En bra webbsida ska bemöta användarnas behov, oavsett om enheten är mobil eller dator. Det många missar är vikten av att också optimera sin mobila sida och ha en responsiv webbplats. Google följer numera mobile first index vilket innebär att de utifrån mobilversionen av en hemsida väljer placering i sökresultaten. Anledningen är helt enkelt att de allra flesta sökningarna i dagsläget sker från mobilen och att Google vill se till att användarvänligheten är på topp. Läs också om hur du lyckas med mobil SEO.

Det gäller att regelbundet kontrollera prestandan på alla enheter för att inte riskera att förlora kunder, besökare och prenumeranter. Här är 5 verktyg som hjälper dig på traven och säkerställer att du håller en bra nivå.

Googles egna verktyg för att analysera pagespeed

Pagespeed Insights

Googles egna verktyg för webbprestanda och laddningstid. PageSpeed Insights gör en analys av flera enheter, både betyg för mobil och dator visas för att du ska kunna jämföra och se hur de två skiljer sig åt. Din mobil och dator får ett betyg mellan 0-100 där 90+ är ett optimalt resultat medan under 50 har stora utvecklingsmöjligheter. Samtidigt ger PageSpeed Insight värdefull information om var förbättringspotentialen finns och tips på hur du kan göra sidan snabbare.


För och nackdelar:
+ Gratis att använda.
+ Enkelt och tydligt.
+ Tillhandahåller optimerade tillgångar (CSS, JS och bilder).
– Kan inte ange testplats.
– Förslag till förbättringar kan vara svåra att förstå för icke-utvecklare.

Pingdom hjälper dig att gå på djupet med din sajts pagespeed

Pingdom - Website Speed Test

Pingdom skapades av ett företag i Sverige och är väldigt populärt för att testa sin webbplats laddtid. Verktyget är gratis och levererar information om laddningstid, sidstorlek samt ett detaljerat vattenfallsdiagram som visar hur innehållet laddas. Pingdoms analys innehåller mycket information som snabbt hjälper dig att identifiera prestandaproblem och visar på vilka förbättringar du kan göra för att få bättre resultat.

För och nackdelar:
+ Finns som gratisversion.
+ Tydliga diagram på hur sidan laddas in och vad som tar mest plats.
+ Mycket information.
– Användargränssnittet kan vara bättre.
– Dyrt att uppgradera.

analysera din laddtid med GTmetrix

GTmetrix

GTmetrix genererar inte bara en rapport med generell prestanda, pagespeed och sidstorlek utan ger dig också funktionen YSlow. YSlow visar hur javascript laddas in och ger förslag på hur det kan förbättras för att minska sidladdningstiden. Den ger konkreta förslag på hur du kan förbättra din sida avsevärt genom att optimera javascript som ofta är en stor faktor till att sidan laddar långsamt. GTmetrix har en snygg och enkel layout som både ger dig poäng mellan 0-100% men visar också antal sekunder det tar för sidan att ladda. Verktyget ger en enkel första analys men ger också möjlighet till att gå djupare in på varje resultat och rekommendationer för dig som vill veta mer.

För och nackdelar:
+ Gratis onlineverktyg.
+ Lättförståelig analys
+ Y-slow test som ser över javascript på sidan.
+ Vattenfallsdiagram som visar sidladdnings-mönster.
– Behöver skapa konto för att få tillgång till mer information.

Webpagetest kan du använda till analys av din pagespeed

WebPagetest

WebPagetest vinner inte priset för årets snyggaste webbdesign men ger värdefull information om du har någorlunda förståelse för de vanliga begreppen när det gäller pagespeed. En av de unika funktionerna i WebPagetest är att du kan välja specifika land som du vill ha en rapport från. Det gör att du kan se hur din sida presterar världen över vilket kan vara till stor fördel för dig som har en större global användarbas. Dessutom visar en av analyserna en video på hur sidan läses in så att du kan få en större förståelse för eventuella problem. Verktyget är inte det mest användarvänliga men är gratis och ger mycket värdefull information.

För och nackdelar:
+ Har den största variationen i platsvalet.
+ Stort antal enheter att testa.
+ Visar video på hur sidan läses in.
– Inte så användarvänligt.

Använd K6 till din hjälp för att identifiera problem med laddtid.

K6

K6, som tidigare hette Load Impact, ger en lättläst och visuell analys på hur din sida presterar och framförallt hur belastad den är. Verktyget ger de klassiska värdena kring sidladdningshastighet, antal https förfrågningar och allmänna varningar för din sida. En fördel med K6 är att det också finns möjlighet att testa sidans källkod. För att göra testet krävs dock en kostnadsfri registrering men om du vill ha ett konto för att följa hur din sida presterar över tid kan det vara en bra idé.

För och nackdelar:
+ Modernt och snyggt verktyg.
+ Öppen källkod och superlätt att använda.
+ Erbjuder GUI och kodbaserad testning.
– Du behöver en användarprofil. 

Avslutningsvis

Internet arbetar i en snabb takt och Google fortsätter trycka på vikten av att ha en användarvänlig sida som laddar snabbt. Vi kan konstatera att en långsam sida tappar både kunder och placeringar på Google. Därför gäller det att regelbundet kontrollera sin webbsidas pagespeed och prestanda. Med dessa 5 verktyg kan du ta klivet till en bättre hemsida som levererar resultat.

Vill du ha konkreta tips på hur du kan korta ned sidladdningshastigheten? Läs vårt inlägg om hur du förbättrar din webbsidans laddningstid.

Vill du ha en gratis guide i
tracking med GTM?

Fyll i dina uppgifter så skickar vi en guide med våra bästa tips. 

Nyhet! Webinars

Läs mer och boka kommande tillfällen!

BEST BLOG 2020

Blog of the year - Anegy.se. Young Marketing Professional of the year, Sabine Ljunggren.