5 vanliga misstag företag gör i sin kommunikation

I samband med att vi välkomnar ett nytt år med nya möjligheter är det även nyttigt att ta ett steg tillbaka och reflekterar över året som har gått. Våra framgångar, utmaningar och förbättringsområden. I mitt förra blogginlägg om engagerande innehåll inspirerades jag av en föreläsning hos MyNewsDesk, och det gör jag även idag. Men denna gång är det den färgstarka kommunikationsdesignern och föreläsaren Niklas Bergh som fått mig att fundera. Han intog scenen med sprudlande energi och läxade upp publiken om misstag som företag gör i sin kommunikation. Enkla grejer som fick igenkänningslamporna att blinka vilt bland åhörarna och även mig.

Nedan nämner jag fem vanliga misstag som Niklas tog upp och förhoppningsvis få ni er en tankeställare om hur ni kan förbättra er kommunikation, både internt och externt, i ert arbete som marknadsförare.

Misstag 1: Vi är för egocentriska

Konsumenter, inklusive jag själv, möts dagligen av uppmaningar så som ”Gilla oss på Facebook” eller ”Följ oss på Instagram” av diverse företag, men varför? Varför ska jag som konsument gilla ett företag på Facebook bara för att det står det på en inramad skylt vid kassan i en butik? Som företag är man ofta för egocentrisk i sin kommunikation och glömmer att kommunicera vad kunden faktiskt är intresserad av – nyttan! Vad får era kunder för mervärde av att följa er i era sociala medier? Är det inspiration? Unika erbjudanden? Släpp egot och tänk på kunden!

Misstag 2: Vi vaknar som samma person varje morgon

Varje morgon vaknar jag som jag, och du som du.  Och på så sätt har vi i första hand bara oss själva att utgå ifrån när vi kommunicerar. Vi kan föreställa oss hur andra är och tänker men vi kan aldrig helt säkert veta. På topplistan av populära böcker just nu hittar vi boken ”Omgiven av idioter” som pedagogiskt förklarar att det finns en rad olika personlighetstyper bland oss, och beroende på personlighetstyp så kommunicerar vi olika och vi beter oss olika i olika situationer. Detta är inte bara värdefull kunskap på släktmiddagar när du försöker prata med din introverta kusin, utan även i er kommunikation mot kunder. Prata inta bara i siffror. Illustrera inta bara i känslor. Ta hänsyn till att olika människor kommer komma i kontakt med ert företag, så försök att forma er kommunikation så den når fram både till analytikern Anna likväl kreatören Krister.

Misstag 3: Vi är för fega

Som jag nämnde i mitt tidigare blogginlägg så är många företag för dåliga på att ta risker. Niklas Bergh menar att det är just ”the element of surprise” som får oss att vakna till och fånga vår uppmärksamhet, för det är då – när vi blir överraskade och mönstret i vardagen plötsligt bryts – ja det är då vi är redo att ta emot ny information. Allt för ofta sneglar företag på konkurrenter för att hitta ett vinnande koncept, men hur ska man lyckas bryta bruset med sin kommunikation om man gör som alla andra gör? Våga göra er grej! Överraska!

Misstag 4: Vi kommunicerar flera budskap samtidigt

Under julledigheten var jag hemma i min barndomsstad och strosade förbi en butik där skylten löd ”Cyklar, skor & annat”. Jag stannade till och kikade in med en förvirrad blick. En butik på 30 kvm erbjuder alltså produkter från cyklar till skor OCH annat? Detta må kännas skrattretande men oj vad vanligt det är att företag kommunicerar flera budskap samtidigt i sin marknadsföring, både analogt och digitalt. Använder ni Instagram och upptäckt den smidiga bildspelsfunktionen, så ni kan publicera flera bilder på en gång istället för bara en bild? Se till att målet med inlägget fortfarande är ett och samma. Undvik förvirring, fokusera på ett budskap!

Misstag 5: Vi slösar tid på förkortningar  

Marknadsföring, mötesanteckningar och mail till kollegor. Förkortningar förekommer överallt och det har blivit lite utav en epidemi. Vi kan alla vara överens om att det är skönt att inte skriva ut begrepp så som på grund av, bland annat och etcetera, fortsätt med det, men när man börjar utesluta bokstäver i vanliga ord och använda ovanliga branschförkortningar det är då det blir ineffektivt  Du som avsändaren må spara 0,3 sekunderna på att inte skriva ut tre bokstäver i ett ord, men risken finns att mottagaren slösar 5 minuter. Sammanfattningsvis, om det finns någon som helst risk att mottagaren måste googla eller ifrågasätta en förkortning, då fyller den inte sitt syfte. Så sluta använda onödiga förkortningar!

Har du frågor eller önskar du bolla lite tankar om er kommunikationsstrategi?

Kontakta gärna oss på Anegy så hjälps vi åt!

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *